Friday, 29 May 2015

~PEMAKANAN KETIKA BERPANTANG~ -PART2-



Assalamualaikum...

Okeyh kita sambung balik perkongsian tentang topic pemakanan waktu berpantang. Hari tu aku just share sikit resepi yang mak & husband aku masak kan. So kali ni aku  sharekan pulak jenis-jenis makan yang korang boleh variasikan dalam masakan. So takdelah boring hari-hari makan ikan yang same je kan....


Kat bawah ni ada senarai makanan yang boleh dan tak boleh diambil ketika berpantang. Bagi pendapat aku, setiap orang tak sama cara penerimaan makanan dan cara berpantangnya. Contoh nya macam ni: orang dolu-dolu cakap ayam dengan daging tak boleh makan. Aku makan banyak daging, Alhamdulillah okey. Yang penting makanan yang kita ambil tu seimbang ikut dalam pyramid makanan. Alah, kalau tak berpantang pon still jugak kena makan makanan yang berkhasiat, tambah-tambah lagi bila menyusukan anak. Tak boleh nak makan sembarangan. Eh, da masuk topic menyusu pulak. Kang tak pasal makin berjela entry ni.




Jadual Makanan Yang Boleh Dimakan dan Tidak Boleh Dimakan Semasa Pantang


BOLEH
TIDAK BOLEH

AYAM & DAGING


·                     Burung puyuh
·                     Burung merpati
·                     ayam hitam
·                     ayam didik
·                     ayam selasih
·                     ayam kampung
·                     daging batang pinang
·                     Ayam biasa (takut gatal)

IKAN

Penting:
Ikan berbisa jika dimakan oleh ibu-ibu dalam pantang boleh menyebabkan turun darah dan bentan

Ikan haruan menyembuhkan luka.
Ikan yu membanyakkan susu ibu
·                     Ikan haruan
·                     Ikan yu
·                     Ikan selar
·                     Ikan gelama
·                     Ikan jenahak
·                     Ikan merah
·                     Ikan tenggiri
·                     Ikan kurau
·                     Ikan bawal putih
·                     Ikan senangin
·                     Ikan bilis
·                     Ikan kering
·                     Ikan masin
·                     Ikan keli
·                     Ikan bawal hitam
·                     Ikan terubuk
·                     Ikan duri
·                     Ikan pari
·                     Ikan sembilang
·                     Ikan parang
·                     ikan kembung
·                     Ikan tamban
·                     Ikan cencaru
·                     Ikan tongkol
·                     makanan laut
·                                             udang
·                                             sotong
·                                             kerang

ULAM ULAMAN

Ulam-ulaman ini mengandungi fiber, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A, C dan E, bersifat anti oksidan.

Jantung pisang membanyakkan susu ibu

Ulam kunyit mengembalikan kecergasan badan dan
menyembuhkan luka dalaman
·                     halia
·                     Serai
·                     Lengkuas
·                     pucukpegaga
·                     pucuk mengkudu
·                     pucuk ulam raja
·                     lempuyang
·                     jantung pisang rebus
·                     daun atau ubi cekur
·                     bunga kantan
·                     kunyit hidup
·                     daun lemuni hitam
·                     daun kaduk
·                     daun sekentut
·                     daun kesum
·                     daun cemumar
·                     daun pudina
·                     daun kari
·                     daun bebuas
·                     daun ruku


SAYUR-SAYURAN /

Penting:
Mengambil sayur-sayuran  menjalar, sejuk serta beranginboleh menyebabkan ibu-ibu kembung dan sakit-sakit badan.

Lobak putih dan peria membanyakkan susu ibu

Peria memudahkan buang air besar, membantu membersih dan melancarkan peredaran
darah dalam tubuh.
·                     Ubi kentang
·                     Peria
·                     Sawi
·                     Lobak merah
·                     Lobak putih

·                     Ubi kayu
·                     Kangkung
·                     Petola
·                     Terung
·                     Cili
·                     Timun
·                     Tomato
·                     Brokoli
·                     Kubis
·                     Seledri
·                     Terung
·                     Timun
·                     sayur keladi
·                     pucuk ubi
·                     pucuk paku
·                     bayam
·                     sayur atau daun keti (bunga putih)
·                     kacang panjang
·                     kacang botol
·                     labu
·                     rebung
·                     jeruk maman
·                     petai
·                     jering

BUAH-BUAHAN

Penting:
Makanan tersebut dilarang kerana dapat mengakibatkan sakit tulang dan sejuk otot serta lemah sendi. Penyakit-penyakit tersebut diketahui telah banyak berleluasa di barat dan dikenali sebagai artritis dan rheumatisme.
·                     Buah anggur
·                     Kurma
·                     Oren
·                     Epal merah
·                     Strawberi
·                     Peach
·                     Prune
·                     Kismis
·                     Longan cina
·                     Nenas
·                     Limau
·                     buah lai
·                     tembikai susu
·                     tembikai merah
·                     tembikai cina
·                     epal hijau
·                     kiwi
·                     buah pear
·                     pisang
·                     jambu
·                     belimbing
·                     durian belanda
·                     mangga
·                     betik
·                     ciku
·                     langsat
·                     nangka
·                     cempedak
·                     pisang masak hijau
·                     pisang nangka
·                     pisang embun
·                     pisang udang
·                     ubi kayu
·                     ubi keladi
·                     sengkuang
·                     manggis
·                     macang
·                     kuinin
·                     binjai


LAIN-LAIN MAKANAN

Asam jawa membantu membuang air besar selain dari
menyegarkan tubuh badan 
·                     Biskut
·                     Roti
·                     Nestum
·                     Quaker Oat
·                     Cornflakes
·                     Masakan panggang
·                     Masakan rebus
·                     Masakan kukus
·                     Masakan bakar
·                     Masakan salai
·                     Asam jawa
·                     Asam keping
·                     Tempe
·                     Burger
·                     Nugget
·                     Sosej
·                     Bihun
·                     Mee
·                     Kuey teow
·                     Laksa
·                     Telur
·                     Semua jenis ubi
·                     Semua jenis makanan laut
·                     Masakan berminyak boleh tetapi sedikit/jarang-jarang

AIR

Penting:
Ibu-ibu tidak boleh minum minuman sejuk, tajam dan jus daripada buah-buahan yang dilarang

Air kunyit mengecutkan rahim dan mencuci darah.

Air rebusan pegaga ini membersihkan darah dalam tubuh ibu yang baru
melahirkan anak.
Manjakani berfungsi untuk mengering dan mengetatkan pangkal rahim.

Air jus halia kurma boleh membuang angin dalam badan dan menambah tenaga.

Air madu memanaskan badan.
·                     air suam
·                     air pati kunyit
·                     jus pegaga
·                     air halia
·                     air kopi
·                     air manjakani 
·                     jus halia kurma
·                     air madu
·       air sejuk
·       air bergas
·       air tebu
·       air kelapa muda
·       air jus dari buah yang tidak boleh di makan