Sunday, 28 December 2014

~ Resepsi Part-2~

Kenduri di Pontian, Johor



29 November 2014 bersamaan hari sabtu, majlis kat rumah family sheben. Tak banyak preparation nak buat pon sebab kat sini kitorang tak bersanding. Seminggu sebelum majlis Ayah bagitu semua dah setel. (Kemain excited bapak mentuaku ini). So, kitorang tak tahu nak tolong apa. Just dua hari sebelum kenduri kemas rumah sikit-sikit je lah.

Kenduri kat Pontian ni pun pakai catering, so tak banyak benda yang perlu di siapkan pun kat rumah ni. Just tunggu hari kenduri jela.

Hari Jumaat petang family aku sampai dari Selangor. Malam tu bawa dorang makan-makan kat tepi laut. Lepas tu balik homestay, berehat. Yelah penat kot da lah jauh, on the way nak datang Johor ni, confirm sangkut dekat Seremban. Kat area tu aku tak tahu la bila waktu yang tak jem nye. Dah 4 lane pon still jem lagi. Dasyat betol.

Pagi sabtu tu, sempat lagi family aku jalan-jalan area Pontian ni. Sempat la merasa naik bot pergi Pulau Kukup… Dorang nak pergi JB, tapi forsure la tak sempat.

Lepas zohor aku bersiap, dan terus gerak ke rumah sheben. Masa kiteorang sampai, orang-orang kompang dah standby. Kalau adat kat sini, walaupun tak bersanding, lepas berarak then stop sekejap, kena duduk kat kerusi sambil tengok orang silat. At the same time kompang still di palu.

Sheben dah la tak mention kat aku awal-awal tentang orang silat ni. First time aku tengok macam takut pun ada. Hahahaha…. Ape pon its fun jugak la. Then lepas pakcik tu abis pertunjukan silatnye, kiteorang trus pergi ke meja makan damai. Lepas tu macam biasa lah… makan.. sembang-sembang… amik gambo…

Masa ni la aku baru sempat berkenalan dengan family besar sheben. Family aku pulak, lepas makan-makan dorang gerak ke JayBee… hahaha.. masa ni la pon nak bejalan kat sini. Kalau saja-saja nak datang sini tak tahu la bila. Maybe tunggu baby keluar nanti kot baru dorang datang lagi. Hehehehe…

Malam tu just buka hadiah sambil beramah mesra..hahaha.. Then aku and sheben minta izin untuk balik Jb. Plannye ahad pagi tu nak gerak pergi Shah Alam senang. ( Semangat sangat aku nak Berkonvo). Tapi malangnye, tak dapat juga pergi….takpelah xde rezeki.. mana tahu ada rezeki untuk konvo time buat master pulak ke… ececece very de verangan…

So tu je lah cerita untuk both resepsi. Rasanya nak tunggu gambar, maybe masa Anniversary tahun depan kot baru di upload. Hahahaha… jangan mara ea…. Adiosss….



Friday, 26 December 2014

~Resepsi Part-1~



MAJLIS WALIMAH DI PERAK



Alhamdulillah, 1 Muharram 1436 berlangsung walimah di sebelah pihak aku. Buat kenduri kat rumah jek. Takde hotel-hotel or dewan-dewan..hehehe biase le orang kampung. Syukur sangat majlis berjalan lancar dan aku sangat bersyukur sebab hari kenduri tu tak hujan. Ye lah masa sepanjang minggu tu hari-hari hujan. Kalau hujan masa hari kenduri tu, habislah pelaminku basah.

As uolls know, aku dah selamat bernikah 1 Sya’aban kan. So takdelah kelam-kabut sangat nak prepare untuk banyak majlis. Haaaaa… untungkan kalau nikah awal. Lepas ni boleh la korang proposed kat family korang untuk nikah dulu, baru buat majlis kenduri. Personally, bagi aku nikah awal sebelum majlis walimah sangat recommended sebab, nanti nak beli barang, nak fitting baju, nak settlekan itu dan ini kita bole settlekan sendiri bersama suami kita. Masa tu ikatan dah sah kan. So senang nak buat and beli barang sama-sama. Alhamdulillah tiga orang sahabatku dah ikut jejak langkah aku. Nikah awal, then baru decide nak buat kenduri bila… Alhamdulillah syukur Ya Allah…

Oke back to my story. Jumaat malam tu just buat kenduri Tahlil untuk arwah atok dan opah. Selesai bacaan tahlil dan makan, saudara mara sebelah mak aku mula main kompang. Selalunya, sambil main kompang, pengantin akan bersanding. Ikutkan adat tu kira malam titik inai la. Tapi aku tak bersanding pon. Malas lah. Nasib baik family aku pon jenis tak kisah aku tak nak bersanding malam tu. Ala kire main kompang tu pon dah cukup seronok dah. Abis 6 or 7  lagu mereka pon pulang. Berapa kali ntah mintak tambah kopi. Aku pon tak ingat. Meriah sungguh bila keluarga besar berkumpul. Kaum kerabat sebelah mak aku ni sangat ramai. Tu yang meriah tu. Dengan sleng peraknye.. Atenye memang meriah le dengo.

Dalam pukul Sembilan pagi 1 Muharram tu, orang-orang marahaban dah berkumpul kat rumah. Dorang ni geng-marhaban mak aku jugek. So kalau ada event naik buaian, or khatam quran, biasanye muka-muka ni la yang dipanggil. Kalau korang rase nak diorang attend untuk majlis kenduri korang, boleh la dropkan comment kat bawah.. ceeewah.. kalau setakat area Teluk Intan tu bole le. Jauh-jauh ni dorang tak pergi.

So, sebelum marhaban dialunkan, majlis pagi tu dimulakan dengan majlis Khatam Al-Quran. Aku ajak anak saudara aku yang bujang-bujang tu untuk khatam sekali. Kalau nak diikutkan semua Sembilan orang anak buah aku tu nak kahatam skali. Tapi tak dapek den nak nolongnye… dalam pukul sepuluh setengah kalau tak silap aku majlis tu habis. Saudara mara dah ramai yang sampai. Aku sempat la lepak-lepak dengan dorang dulu sementara nak tunggu mak andam sampai.

Tips untuk korang… Sementara nak tunggu mak andam sampai tu, better korang makan sikit. Makan banyak pon takpe, hahaha.. sebab sangat la lapar sementara nak tunggu nak makan nanti. Eleh aku sure time makan beradab tu mesti korang tak lalu makan punye lah. Nak tau kenapa??? Sebab masa ni la kawan-kawan nak amik gambar la, nak sembang-sembang. So better makan awal-awal.

Mak andam siapkan aku dalam masa sejam jew. Aku suke bebenor. Yele aku mane le suke heavy makeup ni. Simple je sudehhh… wat syarat jew… hahaha… lagi pun aku ni mane la reti sangat makeup… muka pon idok lawo so simple2 aje udah.

Dalam pukul 12.30 pengantin lelaki sampai… Berdebar pulak ittew ase ( sila jangan muntah ye)..hahaha… padahal dah lima bulan jadi husband and wife. Makcik-makcik marhaban tadi jadi penyambut pengantin. Sambil tunggu kat pintu Gerbang tu aku dah muka aku dah kemain berpeluh. Yela orng tak biasa kena makeup camtu la. Pengantin laki sampai, so bersatu lah di pintu Gerbang sambil dibaling baling dengan bunga rampai…

Lepas makan beradab, macam biasalah… sesi bergambar bersama family dan kawan-kawan… dah selesai, baru lah dapat sembang-sembang dengan tetamu yang hadir.

Gambar nanti aku upload yea… entry tu aku just upload gambar je. Dari majlis nikah sampai lah majlis resepsi kat umah pengantin lelaki. Bagi korang puas tengok. Takyah baca apa yang aku membebel.

Malam pula, buat makan-makan sikit untuk family sebelah abah, sambil meraikan hari lahir abah… Seronok bila tengok semua orang happy malam tu walaupun penat.

Alhamdulillah.. majlis berjalan lancar. Family pun happy..( yang happynye sebab dapat berkumpul dengan saudara mara). Maaf kepada yang terkurang layanan, mane lah tau ada yang aku tak perasan ke.


Okeylah… next entry aku cerita resepsi kat rumah pengantin lelaki pulak. Oke bhai….

Saturday, 11 October 2014

~ Kelebihan Berpagi-pagi~






Ramai dikalangan kita yang susah sangat nak bangun awal pagi. Bukan bangun pagi ye. Kalau bangun pukul 11 pun masih pagi juga, tapi bukan awal pagi. Sememangnya kalau dah jadi kebiasaan, agak sukar untuk kita berubah. Dari semua sudut pun kalau kita nak berubah kearah yang lebih baik mesti memerlukan banyak pengobanan dan memerlukan paksaan. 


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kita tengok kebaikan bangun awal pagi dari sudut agama..



Allah menjadikan dan memberi serta mentakdirkan rezeki kita. Namun Allah telah menyuruh kita berusaha untuk mendapatkan atau mencari rezeki itu. Bermulanya terbit fajar hingga terbenam matahari, rezeki yang kita ushakan itu hendaklah dari usaha kita sendiri serta punca sumber yang halal.

Sebagaimana Rasulullah yang tidak tidur selepas menunaikan solat subuh kerana Allah memberkati umat ini yang berpagi-pagi, seperti satu hadith yang berbunyi:

“Ya Allah, berkatilah umatku yang berpagi-pagi”

Untuk itu, para fuqaha’ memakruhkan tidur selepas solat subuh.

Telah thabit dari Nabi bahawasanya Baginda berdoa kepada Allah supaya memberkati umatnya yang berpagi-pagi, sebagaimana yang diriwayatkan oleh Ashab as-Sunan yang empat dan Ibn Hibban dalam Sahihnya, Nabi melewati anaknya Fatimah r.ha yang sedang berbaring pada waktu Subuh, maka Baginda bersabda:

“Wahai anakku, bangunlah dan hadaplah rezeki Tuhanmu, dan janganlah engkau jadi dari kalangan orang yang lalai, sesungguhnya Allah membahagikan rezeki manusia di antara terbit fajar hingga terbit matahari”(Diriwayatkan al-Baihaqi)

Berkata Nabi di dalam hadith yang diriwayatkan oleh at-Tabarani di dalam al-Awsath:

“Berpagi-pagilah (subuh) dalam mencari rezeki, sesungguhnya berpagi-pagi itu adalah berkata dan kejayaan”

Oleh itu para fuqaha’ menetapkan kemakruhan tidur selepas solat Subuh, dan dinukilkan oleh Imam as-Safarini mengenai kemakruhan tidur selepas solat Subuh dan Asar:

“‘Dimakruhkan tidurmu wahai mukallaf selepas solat Subuh, kerana waktu itu adalah waktu mencari rezeki dan berusaha (syara’ dan ‘uruf) di sisi orang yang beraqal.”

Dan dalam hadith: “Ya Tuhanku, berkatilah umatku yang berpagi-pagi” Diriwayatkan at-Tirmizi, Abu Daud dan selainnya.

Disebutkan ulama’ bahawa tidur selepas solat Subuh adalah makruh, dikecualikan dari kemakruhan ini adalah mereka yang berjaga malam untuk qiyam dsb.

Rezeki ialah harta atau apa-apa yang dikurniakan oleh Allah swt dan dapat dimanfaatkan manusia secara baik. Pengertian rezeki sebenarnya bukan sahaja berupa harta. Apa-apa sahaja yang disedekahkan kepada makhluk Allah adalah rezeki.




Kita tengok pula kebaikan bangun awal pagi dari sudut kesihatan



Fakta 6 Kelebihan Dan Kebaikan Mandi Sebelum Subuh | Menurut kajian sains, kandungan gas ozon pada waktu pagi lebih tinggi dari waktu lain. Oleh itu, gas ozon ini juga amat penting untuk tubuh badan anda. jika anda mandi sebelum waktu subuh, ia bukan sahaja membersihkan malah memberikan kesegaran dan manfaat untuk tubuh badan anda. 

Antara kelebihan dan kebaikan mandi sebelum subuh adalah seperti berikut:

Fakta 6 Kelebihan Dan Kebaikan Mandi Sebelum Subuh

1. Kulit lebih lembut dan halus

pada waktu pagi selalunya anda akan memasang “water heater” untuk mendapatkan air yang hangat dan menghilangkan kesejukan. selepas ini, jika anda memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata. begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. kulit pula menjadi lebih lembut dan halus.

2. Melancarkan peredaran darah

jika peredaran darah anda lancar maka tubuh badan anda akan menjadi lebih sihat dan bertenaga. malah anda juga boleh melakukan aktiviti seharian tanpa rasa letih.

3. Meningkatkan kesuburan

kesihatan tubuh badan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila anda mandi pada waktu pagi. ia dapat meningkatkan hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen untuk wanita.

4. Mengurangkan risiko darah tinggi

untuk anda yang memiliki penyakit darah tinggi, mungkin ini merupakan salah satu cara untuk anda mengurangkan penyakit anda. Insya ALLAH, dengan izin ALLAH, jika ia diamalkan selalu, penyakit anda akan pulih.

5. Mengurangkan tekanan serta tenang

air yang sejuk akan melancarkan kembali peredaran darah setelah lama berbaring. buat anda yang mengalami depresi, inilah cara yang terbaik utk anda menghilangkannya. oleh itu, ubahlah tabiat kpd mandi pagi sebelum subuh.

6. Meningkatkan sel darah putih

mandi dengan air sejuk, ia akan meningkatkan sel darah putih di dalam tubuh badan. apabila sel darah putih banyak, maka daya tahan penyakit dan tubuh badan boleh melawan virus. oleh itu, anda tidak mudah untuk dijangkiti dengan sebarang penyakit.

Jom mandi sebelum subuh mulai esok!!









~Dugaan Dan hikmah~


Salam peeps....


Rasa macam dah lama sangat tak update perkembangan diri kat blog ni. Kalau ikut dari bentuk badan memang dah sangat mengembang.

Kalau nak diikutkan, memang banyak bebenor nak di kongsikan. Tapi masa sangat mencemburui. Ewah….


22 Ogos 2014 – Arwah Opah kembali ke rahmatullah.
Masa tu aku kat rumah Johor. Abah call dalam pukul 10 malam bagitahu opah dah takde. Patut la sepanjang hari tu aku rasa sedih je. Tapi tak tahu kenapa. Ingatkan sebab mood swing. So, sheben tak masuk kerja shift malam tu and then kiteorang gerak balik Perak. Dalam pukul 4pagi baru sampai.

Aku terus pergi rumah Arwah. Lepas sedekahkan Yaasin, aku balik rumah mak sekejap. Rehatkan badan sekejap (Rumah Arwah dengan rumah mak dekat jerr). Lepas solat subuh, terus gerak pergi rumah Arwah balik. Tolong uruskan apa yang patut. Bila orang masjid selesai ziarah, aku sambung balik bacakan Yaasin…

Memandangkan semua anak arwah lelaki, so mak and adik-adik iparnye lah yang uruskan masa mandi dan mengkafankan arwah. Alhamdulillah, sebelum waktu Zohor, Arwah selamat di kebumikan.
Semoga Arwah Opah tenang bersama golongan orang-orang yang beriman.


29 Ogos 2014- Abah masuk Hospital
Masa ni aku ada kat Port Dickson, attend walimah kazen sheben. Adik aku call bagitahu kaki abah bengkak and abah lemah sangat. Masa ni memang tak keruan aku kat rumah kenduri tu. Nasib baik adik and abang aku keep on update tentang abah kat aku. Terima kasi korang!

Nyah cakap abah tak teruk sangat. Just lemah sikit, mungkin masih terkejut lagi atas pemergian mak nye( Arwah Opah). Ayah mentua pun pujuk aku jugak, cakap takdepape, sikit je tu. So aku cam tenang sikit la.
Hari sabtu, selesai walimah kiteorang balik Johor terus sebab ingat abah makin stabil. Malam tu adik bagitau kaki abah semakin bengkak and ade air bisa tu. Doctor diagnose kena jangkitan kuman. Pagi esoknye, aku ajak sheben balik perak. Cam tak boleh nak fikir dah. Kesian gak kat sheben baru minggu lepas balik perak, pastu pergi Negeri Sembilan, pastu ni balik Perak balik.

Sampai hospital, nangis aku tengok abah. Abah tak sedar. Mungkin kesan daripada ubat tu. Siang aku and sheben jage abah, malam mak and adik teman abah kat hospital. Empat hari sheben kat Perak, rupanye abah tak sedar langsung yang sheben ada jage abah kat hospital. That’s mean seminggu jugak lah abah tak sedar walaupun abah bercakap. Seminggu pertama tu memang abah tak ingat sape yang dating melawat abah.

Masa hari ke empat, kaki abah makin bengkak macam kaki orang melecur yang ada air bias tu. Doctor siat kulit kaki abah. Masa tu aku memang tak tahan, aku menangis je sepanjang small operation tu. Aku ni memang fail sikit tengok benda-benda ngeri ni.

2minggu jugaklah abah stay kat hospital Teluk Intan tu. Dari segi kesihatan, dalam 2 minggu abah dah sihat, Cuma luka dari yang kena siat tu still tak kering lagi. Doctor bagi balik, tapi luka tu kena pergi cuci kat klinik. Syukur la sebelah rumah tu memang ada klinik kesihatan. Senang la nak bawa untuk cuci.

Tak lama pun dapat duduk rumah. Sebab abang ajak duduk kat rumah die. Tak bole focus nak kerja katenye risaukan abah. Duduk rumah abang pun dalam 2minggu dan luka pun semakin kering dan abah pun dah bole berjalan sikit-sikit.. yeayyyy im so happy.

Bila da boleh berjalan tu, mula lah ajak balik rumah aje. So abang aku hantar lah balik. Dan aku pun balik ke Johor jugak. Biasa lah rindu kat sheben dah.. ececece…

 InsyaAllah semua yang berlaku mesti ada hikmah... I'm Redha with that..

Dan sekarang ni, aku tengah buat preparation untuk walimah yang tak lama lagi… InsyaAllah nanti aku update pulak untuk kenduri.

Oke. Korang pon dah penat nak baca kan… tata


Thursday, 12 June 2014

~ Yes, I Wont Give Up!!! ~



This week and next week going to be my toughest weeks for me... thats a lot of thing need to submit

Design Project

Research Project

Manuscript

Waste water Engineering Test

Environmental Impact Assessment's Presentation


After next week, 

final exam will be start

Viva for Research project

Presentation and Viva for Design Project








Ya Allah, I really hope that i can handle it very well 




#StruggleForFinalSem

#JustAroundTheCorner

#FinalSprint


Wednesday, 11 June 2014

Alhamdulillah... Sebuah Masjid Selamat di Bina





Alhamdulillah…. 1 Jun 2014 bersamaan 3 Sya’baan aku selamat disatukan dengan imam ku, Nurul Shah Rizal. Ramai yang marah kepada ku……


Bukan kerana mereka tidak suka akan pernikahan ku. Tidak sama sekali. Tetapi kerana aku tidak menjemput mereka di hari bahagia ku.


Wahai sahabat, mari ke mari…. Akan ku jelaskan semuanya..


Pertama, maafkan kekhilafan ku ini. Bukan sengaja aku tidak memberitahu kalian, tetapi aku akan lebih rasa bersalah kerana tidak dapat untuk menjemput kalian untuk ke majlis ku ini. Kami tidak membuat kenduri yang besar. Sekadar makan tengah hari untuk keluarga dan saudara mara yang hadir.


Sabarlah wahai sahabat…


Sesungguhnya walimah ku nanti akan ku jemput kalian untuk meraikan kegembiraan ku ini bersama. Aku mengharapkan agar kalian khas kan masa kalian untuk berada di majlis walimah ku nanti. Dapat lah kita berkumpul bersama dan bertemu sahabat-sahabat lain yang sudah lama tidak ketemu.


Ada yang menganggap aku sudah merancang pernikahan ini sekian lama.


Ketahuilah sabahat ku, perancangan aku dan imamku untuk melangsungkan pernikahan bukan lah pada seawal ini.


Tetapi sudah ditetapkan oleh Allah,


Tiga minggu sebelum 1Jun 2014, segalanya bermula. Ya, hanya tiga minggu sebelum tarikh pernikahan, imamku meminta kebenaran kepada wali ku untuk menikahi aku lebih awal dari yang dihajatkan sebelum ini.


Dua minngu sebelum tarikh pernikahan, kami menyiapkan semua dokumen yang diperlukan oleh pejabat agama.


Seminggu sebelum tarikh pernikahan, aku mula mencari pelamin dan baju untuk ditempah sempena hari pernikahan ku. Syukur Alhamdulillah, walaupun ada sedikit kekangan, namun dapat ku atasi sebaik mungkin.


Dua hari sebelum hari penikahanku, jubah yang ku gunakan untuk hari pernikahan, siap di hias oleh jiranku. Terima kasih kepada kakak kesayanganku, Nurfarhana Mohamed Yusop, membantu ku di saat aku kebuntuan.


Di hari pernikahan ku, setelah mendengar khutbah dari kadi yang diwakilkan oleh abah, dengan sekali lafaz, aku

 Nor Syazwani Mohd Yusoff telah sah menjadi isteri kepada Nurul Shah Rizal Yaacob


Semoga perjalaanan yang baru buat kami, akan diberkati dan dibarakahi oleh Allah….


Mohonku, agar kalian mendoakan kebahagiaan kami hingga ke Jannah,




Sedikit buah tangan dari kami untuk kalian....




















Footnote: Harap segala speculasi korang dah terjawab. Dah confirm tarikh, and kad dah siap nanti aku akan post kat korang. Jangan risau okeyh baby…..





Sunday, 8 June 2014

Dear my Awan...



You are not just my friend,
You're my love

You are not just my love,
You're my heart

You are not just my heart,
You're my life

You are not just my lire,
You're my Everything


Dear Zauj... Ana Uhibbukafillah

I really hope Allah may blessed our new journey and He will lead us to His Jannah...

Amin...


With love,
-Your Wife_






Wednesday, 21 May 2014

Kuasa Doa







Sedangkan Iblis yang jahat pun Allah perkenankan permintaannya untuk di tangguhkan seksanya sehingga hari kiamat



Inikan kita pula manusia,
Jangan lokek untuk berdoa kepada Allah. Mintalah apa sahaja kepadaNya. Itu lebih baik dari meninta-minta sesama manusia.







Sunday, 27 April 2014

Kuliah Maghrib by UAI




Assalamualaikum…

Alhamdulillah semalam Allah bagi rezeki untuk menghadiri kuliah maghrib yang disampaikan oleh Ustaz Azhar Idrus(UAI). Kiteorang sampai nak deket masuk waktu maghrib. So kalau dah dating lewat ni, faham-faham jela nak cari parking macam mana kan… so, kiteorang decide parking jauh pun takpe. Asalkan senang nak parking and bole exercise jalan jauh sikit.. hehehe ayat klise nak sedapkan hati.

Selesai solat maghrib berjemaah, UAI pun starts the kuliah. Sejam pertama, UAI terang kan tentang dengan details about bersuci dan solat. Part ni kiteorang tak dapat dengar dengan clear sangat sebab speaker tempat kitorang tu tak best. Soundnye kembang. Yang aku dapat faham, bila sebut bab bersuci, terkadang kita rasa pakaian kita dah cukup bersih untuk dipakai ketika solat. Tapi, macam mana kalau kita tak perasan,contoh masa kita berhadas tu ada najis yang terkena pada pakaian kita. Nampak macam simple, tapi sebenarnya kita sangat perlu berhati-hati dalam menjaga kebersihan ni.

Lagi satu UAI ada kasi contoh, waima kalau arak terkena pakaian kita pun, still tak sah solat kita. Sebab arak tu dikategorikan sebagai najis. UAI juga ada kaitankan pengambilan ubat sebelum kita melakukan ibadah. As we know dalam setiap ubat akan ada dose of drugs kat dalam tu. We should follow cara pemakanan ubat tersebut dengan betul. Incase kita ambil secara berlebihan, kita akan overdose and for sure kita buakan dalam keadaan yang waras. So, solat kita pun jadi tak sah sebab melakukan ibadah dalam keadaan yang tidak waras.

Makin lamamakin tak dapat nak faham apa yang UAI sampaikan. Kiteorang bangun and cari port baru yang bole dengar dengan clear. Lepak kat luar ruang solat. Best gak viewnye. Angin pun sepoi-sepoi Bahasa. Jelas dan terang dapat dengar apa yang ustaz sampaikan. Masa ni dah masuk part Q&A. alaaa…. Part yang orang Tanya macam-macam soalan tu. Ada yang bertanya:

Q: Ustaz, boleh tak kalau baca quran yang dalam fon or tablet, tapi tidak berwudhuk?
A: Boleh. (Sorry, part ni aku tak berapa ingat apa explanation nye)

Q: Aurat anak angkat dengan ibunya, tetapi ibunya tidak menyusukannya ketika kecil
A: Auratnye sama seperti bukan mahram. Kalau nak tu lelaki, so maknye kena tutup aurat sama   seperti dengan lelaki-lelaki bukan mahram yang lain. Walaupun anak angkat tu di jaga sejak kecil. So sama juga dengan anak angkat perempuan.

Q: Ustaz, boleh tak saya pakai serban, walaupun saya ni orang biasa yang tak cukup ilmu.
A; Boleh, tak salah. Allah pun suka kalau hambaNya ikut cara pemakaian Rasullah S.A.W.

Banyak lagi soalan-soalan yang di Tanya. Yang terkadang kita rasa benda tu simple, so kita pun terlepas pandang. Terima kasih UAI kasi kuliah dan membuka fikiran kami. Banyak input yang berguna disampaikan. Hope nextime dapat join lagi kuliah-kuliah ni. Walaupun bukan UAI yang sampaikan.
















Dalam pukul 10, lepas abis Q&A, solat isya’ berjemaah dan pogram pun selesai. Sempat pose lagi sebelum balik. Bukan balik kolej terus, haruslah mencari makanan…masing-masing dah lapar. Motif sangat nak makan kat Concorde kan waktu-waktu camni. Singgah makan kat Cili Merah, baru nak duduk orang kedai tu cakap, “dik, kedai dah tutup.” Oke malu. Hahaha… pusing-pusing area tu, kedai mamak confirm la bukak lagi, tapi tersangat lah penuh. Ada game bola kot semalam.

Atlast balik makan kat seksyen 7 je. Makan sambil sembang-sembang bukannye sedar dah nak dekat kol 12. Sah-sah gate kolej tutup pukul sebelas kan. Tanpa rasa besalah, nak masuk kampus pun dah tak boleh ikut gate seksyen 7, kena lah pusing masuk ikut main gate. Nampak macam cool. Tapi sebenarnya tengah cuak. Tak tahu nak jawab ape dekat guard. Yelah kemain lambat lagi balik. Memang rezeki betol semalam. Ada bus masuk dalam kolej mawar tu. Maybe hantar students yang baru balik pogram kot. So, dengan confident nye kiteorang pun masuk sekali. Konon-konon cam lecturer pengiring la.. hahaha… takut gak guard tahan masa nak masuk tu. Aku senyum n angkat tangan, pak guard bagi masuk je… memang lega gila masa tu. Nextime boleh la buat lagi..hahaha =D

Tamatlah kisah semalam. So, arini and so on, back to normal. Setiap hari menghadap design project, research project, kelas, assignment and test. Kekandang tu aku kena psiko kan diri ini… takpe, apa aku buat ni,insyaAllah berbaloi untuk masa depan. Korang tolong doakan kejayaan aku taw.

Wassalam…



  

Tuesday, 1 April 2014

Abang bongsu kita dah kahwin :)



Assalamualaikum....


Entry tittle pon dah happy semacam kan??? Opkoss lah kite happy, sebab abang kite dah selamat di ijab kabul kan. bertambah lagi seorang kakak ipar... lepas ni turn aku lah pulak... hehehe... gataiii... 

30.03.2014.. tarikh bersejarah untuk abang aku. why??? why?? why??? Because it was his birthday!!! and he got a big and precious present.. a wife. haaa... betoi lah.. awat korang semacam tak percaya. Untung kan hadiah birthday, dapat seorang isteri. hihihi.. hadiah birthday aku nanti nak mintak hadiah seorang suami lah.. ehehehe.. boleh ker camtu.. =P..

Kakak ipar aku yang ni dekat jer. Orang Tanjung Karang, Selangor. So masa nak menghantar rombongan pengantin, memang ramai jirang tengga dan saudara-mara yang datang. Kalau tak silap, sebuah van dan dua belas buah kereta. Boleh bayangkan lah tarap keramaian yang menghantar. 

Dorang semua excited nak tengok abang aku bersanding. Yelah, dlam lima-lima abang aku, dia sorang jer yang paling senyap. Eh, aku pun senyap dan pemalu juga orangnya... (plezz jangan muntah sekarang...hewhewhew)

Meh la aku belanja sikit gambar-gambar masa kenduri hari tu...


Ni masa nikah. Sebelum nikah, tok kadi tu siap mintak ic lagi. Nak makesure betul pengantinnye. Lepas tu tok kadi ni bacakan khutbah. kemain lama lagi khutbahnya. Dah macam khutbah solat jummat dah. hahaha...Aku tau abang aku ni mesti sangat nervous. Tok kadi siap suruh practice dulu sebelum lafaz akad betul-betul. 







Masa tok kadi tengah bacakan khutbah, aku dengan adik aku ni sempat lagi pose. Memang menyempatt je.


Dengan sekali lafaz, alhamdulillah abang aku sekarang sudah memikul tanggungjawab sebagai seorang suami. Besar tanggungjawab tu. Ingat tau!




Lepas semua selesai, kiteorang bergambar la... apa lagi nak tunggu kan.. hahaha.. tapi masa ni si pengantin sebuk ambil gambar. so kitaorang snap dulu lah...



 Lepas ni dah takde lah gambar bertiga lagi. huhuhu... Masa ni abah tak sihat sangat. Apapun anakmu ini tetap mendoakan kesejahteraanmu...


Kalau tadi dah bergambar dengan kakak-kakak ipar, sekarang turn adik-beradik ambil gambar bersama pengntin pulak. Eh korang jang la pelik sangat. Actually, dalam aku ada lima orang abang dan seorang adik perempuan. kalau tak percaya, try lah kira. Cukup tak??? 

Eh eh.. siapa pulak ni....

Bersama sebahagian nephews and nieces



Eececece.. bajet ensem la pakai baju pink tu...hahaha.. tengah bersiap-siap untuk majlis bersanding.



haaaa.... ramai tak? ramai tak? ni baru sebahagian keluarga..


Syukurlah masa kenduri ni tak hujan. Tapi sangat panas. habis makeup iolls caer... Masa ni nak tunggu pengantin perenpuan turun... Kemain berkicap menunggu.

Comey kan baby ni. Nama dia Syazwina... Papa die sebok nak nama sama dengan aku....
sementara tunggu pengantin perempuan turun, sempat la main selfie, selfie ngn baby ni..



Finally, turun jugak ye kau kak...Selamat pengantin Baru!


Ni mak aku punya geng...



Kan aku dah cakap makeup aku cair. Abaikan tudung yang dah senget benget tu.. saje je aku nak sebok-sebok kacau pengantin nak potong kek.wakakaka


 mereka tak ready lagi... heheh... ni sume adik beradik aku bersama kakak-kakak ipar... eh. adik aku takde time ni.



Aku doakan semoga abang aku boleh menjadi ketua keluarga yang terbaik. Semoga Allah memberikan barakah dan rahmat untuk mereka berdua. dan semoga cepat-cepat dapat menambahkan bilangan anak buah...


Wednesday, 19 March 2014

~ Girls day out~



Assalamualaikum

Uolls sihat ke? Kat area Shah Alam  dah kembali cerah dari jerebu.Alhamdulillah. Aku rasa lagi teruk jerebu kali ni berbanding tahun lepas. Kepada kawan-kawan yang tinggal di kawasan-kawasan yang terncancam dengan haze ni, aku nasihatkan jaga kesihatan. Banyakkan minum air bagi mengelakkan dehydration. Kalau rajin, kerapkan waktu mandi anda( tapi area Klang Valley ni kawal penggunaan air. Kan kena catu..hikhikhik..). and one more thing, terhad kan aktiviti di luar rumah. Kalau yang nak pergi kelas atau keluar bekerja tu, jangan lupa pakai mask. Atlest kurang lah sikit particulates yang masuk dalam rongga kita.

Panjangkan mukadimah iolls. Aku dah masuk final sem. Beberapa bulan je lagi dah nak grad. Tak sabar rasanya. Tapi…. Nak mengharungi sem ni, aku nak sangat masa bergerak dengan lambat. Lagi lambat dari kura-kura berjalan. Bukan sebab sayang nak tinggalkan kampus ni. Tapi tak sanggup nak melalui keperitan sem ni. Design Project and Research Project for sure akan buat aku tak tidur malam. Tu belum di tambah dengan report dan assignment untuk tiga subject yang aku ambil sem ni. Harapan aku sangat tinggi. Untuk menghabiskan tugasan terakhir dengan jayanya.

Memandangkan projects and assignments sudah pun menempek di dalam otak ni, so rabu lepas aku keluar dengan gefrenz.. classmates (tapi tak semua pun yang join). Bukan senang nak ajak dorang ni keluar. So bila dapat peluang ni, kitorang grab la.. yahoooo

Takdelah jalan or lepak tempat grand pun. Just makan kar D’kayangan steamboat and grill je. Kat Seksyen13 Shah Alam ni jew. Harga pun murah dan pilihan pun banyak.  Kitorang sampai dalam pukul 7.00 malam. So solat magrib kat sana. Walaupun suraunya agak kecil, tapi selesa. Just kena ambil wudhuk kat toilet and the toilet jauh sikit dari surau.

Sambil makan, gosipgurlz,gurau-gurau. Best. Meriah. Ceria. Tak sedar makanan pun cepat je habis. Masa turn aku ambil makan-makanan kat luar, someone tegur aku.

“Kak syaz!”(aku buat bodo je time ni. Tak bajet pon die tegur aku)
“kenal kite tak? Kite junior akak.”(masa ni aku senyum je. Dalam otak ni jenuh search data sape lah minah ni)
“ala…. Junior masa akak la…”
“haaaa…. Asnida kan… sory la muka kenal. Tapi lupa nama”(padahal masa ni malu gila kalau salah nama)
Teruslah kiteorang bersembang. Allah nak tunjukkan kan, dunia ni kecil je..huhu.. Bila aku dah balik ke meja makan, Ain cakap, Wani ni pergi mana-mana mesti ada orng tegur dia. Famous sangat. Cepat-cepat aku cakap tak. Ala nak buat macam mana. Tak kan kita nak sombong pulak kan.
Dalam pukul 10, kitorang gerak balik. Biasalah budak asrama mana boleh masuk lambat. Sebelum balik sempat lagi posing kat luar. Tak banyak snap pic pon, sedap sangat melayan makan. Sampai lupa nak snap.hahaha…

 















Sory Asnida… Kite mintak tolong awak snapkan gambar kiteorang sampai terlupa nak ambil gambar bersama. Semoga Allah panjangkan jodoh kita untuk berjumpa lagi.




Tuesday, 4 March 2014

~.A.w.a.n.~



Awan...

Tika bersua, waktu berputar tidak dirasai. Menyingkap memori dan kupasan berita selama tidak bertemu. Melewati hari-hari, meluangkan waktu bersama dengan gelak ketawa.

Tika hampir berjauhan, engkau sudah dapat membaca kelemahanku. Engkau memastikan aku akan sentiasa berkata-kata. Di saat aku menyepikan diri, engkau memberikan kekuatan kepadaku. Seolah dapat membaca fikiranku. Perasaanku disaat itu.

Tika berjauhan, hanya doa penghubung kata. Hanya dengan doa, dapat menyampaikan isi hati. Hanya dengan doa, dapat merasai. Hanya dengan doa, dapat memulihkan semangat ini. Hanya dengan doa, kupohon kekuatan ini. Hanya dengan doa, semoga ia diredhai. Hanya dengan doa, semoga pengharapan ini menjadi kenyataan.

Terima kasih,
Menerima diri ini seadanya,
Melayan kerenah diri ini semahunya,

Memberi semangat sepenuhnya.