Sunday, 31 March 2013

~ Brock Sis Wed~


Salam korang!!!


Oke nak cerita cepat-cepat.. Kang kalau dah tutup lappy ni memang mals nak update.. Hihi.. ngah semangat nak bercerita lah katekan....


Harini pergi kenduri kat rumah Brock.. kakak dir kawen..Brock tu sape??? Brock ni one of my classmate yang suka membuli aku. oke fullstop.

Kteorang gerak dari kampus 7 kereta.. hamboii kauuu.. macam brock yang nak kahwin kann... Saje lah nak mengkecohkan majlis..  Malas lah nak cerita panjang -panjang... korang pon mesti penat nak baca...


lets give the chance pictures to story... hehehehehe

from left: me, an, airin        
back: zeem, atin

kesian shuq sorang jek lelaki....   airin, shuq,
 saz, azreena,
fizah, ani n nina

from left: nina, nadiah, fizah, ain, ani, atin,zeem, saz, airin, me, azreena & az

from font to back, left to right...
fendi,
naquib,nazmi, bain,
asri, shuq, daus, shaker, eddy, radzi
halim, brock


dalam kereta pon jadi...hahahhaha




my lovely friends

love u ollsss

me & my zeem

part of classmate gegirl yang datang

sebelum berangkat pulang....


Lepas ni nak pergi kenduri siapa pula????


~ 2 Puluh 4 Tahun 10 Hari~



Assalamualaikum sahabat....


Cepat sungguh masa berlalu.. sem ni sem yang sangat penat aku lalui. Maybe ni just a bit training untuk final year kot.. InsyaAllah akan ku gagahkan diri ini....

Sepuluh hari lepas aku sambut hari kelahiran aku yang ke dua puluh empat.. Terima kasih Ya Allah memberikan peluang untuk bernafas.. Wahh agak syahdu..

Okelah setelah lama tidak meng-updatekan diri.. Macam ni lah jadinya.. macam-macam perassan ada. Okelah aku nak cerita apa yang jadi around 21 March 2013... Just a short review oke.. oku pon dah agak lupa...

Cam biasalah.. 00.00 on 21March banyak Message yang masuk kat fon, whats app, line, we chat, viber & facebook... Alah benda-benda camni semua orang pon biasa kan. 

21 March tu hari Khamis.. kelas pagi tu adalah Process Control & Practices.. Kelas kat Pilot Plant.. magi-pagi dah dapat hadiah cadbury...hihi.. ada yang bagi biskut... thanks Ain & Sab..

Sampai kat kelas banyak wish n nyanyian untuk aku.. terharuuuu... Zeem bagi the cute key chain... love u Zeem!!!.. Klas pagi tu 4 jam.. so abis kelas dalam pukul 12 camtu lah. Time nak buat experiment tu baru aku perasan fon aku telah di songlap... Ciss!!! Sapa lah punya kerja ini.. Lepas da jenuh aku scannn.. rupanya fon aku tu kat Ameer.. Kuang asam betoi.. Die taknak pulangkan kat aku kot.. Ade ke patut suruh aku nangis dulu baru nak bagi.

Memang tak la aku nak menangis kann... So abis kelas semua member-member berangkat pulang. Penat aku tunggu dibawah terik matahari dengan harapan dorang bagi balik fon aku. =(... memang harapan la kan.. so aku balik kolej dengan perasaan yang ntah pape. aku pon tak taw nak rase camno..hihi.. sampai depan pintu kolej Ameer datang pulangkan fon... Haaaaa... taw takut.. and guess what.. he gave me a pen.. die cakap pen tu die sayang sebab ayah die bagi kat die.. berat lak hati aku nak amik..Nway.. thanks ameer!


Pen by Ammer, Cadbury by Sab, Cracker by Ain, Keychain by Zeemoxx


Balik bilik, solat and take a rest then pergi next kelas kat S&T tower.. Sampai kelas addy tanya aku dengan muka serious.. "Waney, kalau kiteorang baling telur kat ko, ko marah x??" dengan sepantas kilat aku jawab, "jangan la buat aku camni, harini aku tak sihat"(padahal segar bugar jek..hihihi)..

Masa azan Maghrib ad orang ketuk pintu.. ececece.. cam ada delivery secrect recipi pulak kannn.. hihi.. Hana anta kek.. sebab die tau aku puasa dat day...

Cake by Hana
Ari Jumaat pulak aku dapat suprise dari si Comel Fifie Fofo ni... Die datang bilik dengan kek dan hadiah... Bajet nak datang buat kerja sekolah kat sini.. Other than that.. she gave me special service.. which is die design kan templateuntuk blog aku ni.... tq baby!!! pandai ang no wat lagu ni kat cekkk...

haaaa..... Comel kannnnn

Kek yang comel dari Si comellll



Agaknye apelah yang cik fifie ni bagi ehhhh yang di wrap ngan pepper tuuu


haaa... ni la bendanye... taw la aku dah 24 tahun.. bagi buku yang berinfomasi begini.. ehehehe.. InsyaAllah akan digunakan sebaik mungkim.. thank yunkkk

Eh nanti sat.. tak abeh lagi crite ni.. hahaha.. bukan sampai ari jumaat je.. On Sunday Mr. Nurul datang... and bw me pergi KLCC.. Masuk Sultan of Science..On monday, last hadiah hadiah aku dapat.... heheh dapat jam lagi.. hehehe... Walaupun sekejap jek die datang, but i really appreciate it..Thanks Nurul.. U make my day... 



  
terasa selekeh pulak aku.. huhuhu

haha... aku dapat dua hadiah jam.. kalau bole semua jenis jam ni dia nak belikan.. hahaha... thank abg Nurul




Anyway.. terima kasih kepada semua... Semoga Allah membalas jasa dan kebaikan kalian... Love you alll!!!!!





Friday, 29 March 2013

~ ALLAH PANDANG PADA HATI~



ASSALAMUALAIKUM...




“Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada tubuh dan bentuk kamu, tetapi Dia melihat kepada hati-hati kamu” (Riwayat Muslim)
 















Oleh itu, tiap tiap malam jom kita try muhasabah diri... Cek mola apa yang patut kita buat dan renovate  supaya hati kita jadi cantik....

Setiap perkataan dan perbuatan melambangkan bagaimana hati kita...







Monday, 18 March 2013

~ SESEORANG~


Assalamualaikum....



Seorang wanita yang sangat santun orang nya, baik pekertinya, lembut tutur bicaranya, bijak mengatur setiap gerinya.  Pandai berjenaka serta sangat jujur isi hatinya.

Haaa... mukadimah yang aku rasa susah nak dapat daripada mana-mana. But hey, seriously this kind of people memang wujud, walaupun sangat rare...

Walaupun rare, aku ada jumpa seorang yang cukup dengan sifat-sifat tersebut. Seorang yang aku kenal secara sengaja ataupun tak sengaja pun aku tak tahu lah. Sebab niat awal just nak kenal siapakah gerangan orang yang berjaya melebutkan hati si Batu itu.

Bila dah kenal, rasa seronok sangat bersembang dengannye, bergelak-gelak, bermanje ckit-cikit... Seyes.. masa tu baru jek kenal tapi sudah mesraaa~~~ huhuhu.. Sebab aku memang sangat susah nak jumpa die ni, Course pon lain. Masa kat UiTM Penang dulu senang lah nak cari, tapi kat sini  tak pernah jumpa pun. 

Masa belajar kat penang dulu, aku ni rapat la jugek dengan brother-brother MPP, sebab My Nurul tu geng dengan dorang. Aku ni selalu jadi bahan bahanan dorang, sebab brother-brother MPP ni kan student engineering, kekasih hati mereka are girls from fakulti hotel n student food service. Kiranya hot and sangat beruntung lah sebab bbdak hotel ni bab masak memang tak fail. Ada yang brother dari fakulti hotel ni, kekasihnya pula student engineering. Perfect match la kononnnn...

Nak bahan aku lah, kononnya aku n My Nurul tu tak balance sebab both student engineering. Ahhh.. pedulikan saja..and suruh My Nurul cari awek student hotel.. Kuang asam betol...(Oke itu cerita lama).. Mahu diabaikan ..huhu...

Oke sambung balik cerita tentang seseorang ini...As teknologi yang semakin maju ni, walaupun kat Shah Alam ni tak pernah berkesempatan nak berjumpa die. tapi kiteorang just bergosip di alam maya ni jek lah. Ini lah orang yang aku ceritakan ni...




Ini lah AZREEN HARIS or nama manjanya kakyin... yang sangat comel itu... kalau korang kawan dengan die.. mesti korang pun akan rasa ape yang aku rasa...


Kakyin besttttt.... die ni lembut.. macam ibu- ibu skit...
so kakyin sila cepat-cepat kawen oke... nanti waney bole jadi aunty..hehehehe



Yang lepas tu, jadikan sejarah... Yang kan datang, kita usaha sehabis baik untuk masa  depan yang cemerlang, gemilang dan terbilang ni...

Okelah sebelum aku mengarut lagi, its beeter for me mengundurkan diri...


footnote: kakyin nanti datang la kolej mawar, buatkan kek yang best~~~~




Tuesday, 12 March 2013

~Hatiku Cuma Satu Jagalah Ia Baik-baik Wahai Sang Kekasih ~


Assalamualaikum...

Sebelum aku semakin busy muzzy dengan assignment and lots of projects, aku banyak menghabiskan masa membaca cerita-cerita yang bakal memberikan lessons kat aku untuk menghadapi masa depan. Wahhhh.. matured sungguh ayat aku.. Biasalah kan...

Hari ni aku terbaca cerita berkaitan dengan hati.. Apa yang aku paste dalam page aku ni, supaya aku bole share dengan korang and supa aku bole refer balik benda-benda yang aku terlupa...

Enjoy your reading!!!




Sepasang suami isteri berteleku diatas sejadah, seusai solat maghrib berjemaah.

Suami : syg, syg tahu tak kenapa abg nikahi syg?

Isteri : kenapa abg tanya macamtu? Mestilah abg syg syg, sbb tu abg kawin dgn syg..

Suami : Salah. Syg ingat abg sygkan sgt syg ke? Kalau syg nak tahu, abg dulu benci sgt kat syg.. Abg bukan nak pun kawin dgn syg. Dah umi yg paksa..terpaksalah abg terima.. Abg dulu ada pilihan hati sendiri tau.

Kata suami selamba sambil membetulkan songkok. Si isteri terdiam sambil memandang suaminya. Ada air mata yang sedang bertakung, namun ditahan.

Isteri : abg.. Syg sedar siapa syg.. Syg bukan siapa2 disisi abg..penuh kekurangan.. Tak layak utk jd isteri kepada seorang lelaki yang bekerjaya, yang hensem dan kaya macam abg.. Dari dulu syg katakan pd abg, syg minta abg istikharah.. Doa minta pada Allah agar abg tak salah pilih... Syg tahu abg dah ada pilihan hati abg sendiri..dan syg sedar syg bukan pilihan abg..(Terdiam,tunduk) Kalau abg masih sygkan dia.. Syg rela dan izinkan abg nikahi dia.. Syg rela..

Ada garis sendu dan sayu pada suara si isteri. Air mata yang mengalir,diseka perlahan.. Tangan suaminya diambil dan digenggam lembut.. Si suami hanya terdiam.

Isteri : syg minta maaf kalau selama sebulan kita kawin ni, syg ada lukakan hati abg.. Kita bernikah bukan dgn perasaan cinta. Syg tahu, syurga seorang isteri dikaki suami.. Syg belajar dan cuba untuk jadi isteri solehah untuk abg.. Syg cuba penuhi kemahuan abg dan menghiasi rumah kita dengan redha2 Allah.. Kalau abg tidak senang dengan syg.. Syg serahkan pada abg... Abg tempat syg bergantung dan berharap, tapi kalau abg tidak perlukan syg.. Syg redha,abg..

Tangan suami dikucup. Lama. Suami mengangkat dagu isteri dan menyeka air mata si isteri. Air matanya turut tumpah..

Suami : syg.. Maafkan abg.. Lukakan hati syg. Abg sengaja mahu uji perasaan syg pd abg.. Demi Allah syg, abg sygkan syg seorang sahaja. Abg sygkan syg kerana Allah.. Kehadiran syg dlm hidup abg benar2 membahagiakan abg.. Dulu abg tak kenal cinta Allah, tp skrg Alhamdulillah abg semakin tenang.. Syg bersungguh2 membina syurga dlm rumah kita..syg ajar abg mengaji sampai abg blh jd imam.. Semuanya penuh kelembutan, tak terasa ego abg tercalar.. Abg bahagia syg. Sgt bahagia. Abg perlukan syg.. Abg perlukan bidadari solehah mcm syg.. Abg nak masuk syurga dgn syg.. Syg janji jgn tinggalkan abg.. Janji dengan abg, ya syg..

Tangan isterinya digenggam erat. Air mata sisuami tumpah lagi.. Entah mengapa berada dihadapan isterinya kini, mudah sahaja air matanya mengalir.. Mengalir bersama cinta Allah dan cinta isterinya.

Isteri : inshaaAllah abg.. Semuanya atas usaha abg.. Syg sedih bila abg cakap tadi. Syg terasa yg syg bukan isteri yg baik..

Suami : abg minta maaf ye syg.. InshaaAllah kasih abg hanya utk syg.. Dunia hingga ke syurga.. InshaaAllah syg. Ini Jodoh yang Terindah dr Allah..

Isteri : Terima kasih abg sudi terima syg yang tak cantik ini..

Suami : syg cantik. syg tetap cantik dan bidadari dihati abg..(Senyum) dahla ye syg.. Abg sayang syg.. Syg sayang abg..kerana Allah.. Jom kita makan.. Abg dah masakkan tomyam kesukaan syg ptg td, sebelum syg balik kerja..

Isteri : terima kasih abg.. Syg syg abg..

Isteri mencium tangan suami sekali lagi dan suami menyentuh ubun2 isteri dan berdoa, agar isterinya itu tetap menjadi bidadarinya hingga ke syurga nanti...




Monday, 11 March 2013

~DUA SITUASI MEMBAWA TANDA SOAL YANG SATU ~



SITUASI PERTAMA

Berjalan-jalan di sekitar Ekspo Mahabbah IKIM.fm …. Datang seorang kakak,

Kakak :  Dik, nak waqaf tak untuk anak –anak yatim, hanya Rm20 kami berikan sijil.. bla bla bla
Shah   :  Oke la, bole ..
Kakak :  Nak waqaf brape?
Shah :     Rm 20
Kakak :  Adik isi borang ni ye. So nak tulis nama siapa ye?
Shah :    Dia..
Syaz :    Dia..
Kakak : Eh, yang mne satu ni


Shah mengunjungi booth yang lain sementara syaz mengisi borang yang diberikan.

kakak :  Baru balik kerja ke dik?
Syaz :  Hm? Tak lah, saje jalan-jalan (sambil garu-garu kepala, tak ingal la plak alamat rumah   Shah)             Apa alamat rumah Shah ni…
Kakak: Baru pindah ke dik?
Syaz :  Taklah. Die yang duduk sini (Die = Shah)
Kakak: Anak berapa orang?

Syaz :  Eh, mane ada anak kak..

Kakak: Owh, baru lepas kahwin ye, inai pun tak hilang lagi,

Syaz hanya mampu tersyum…..





SITUASI KEDUA

Pergi ke majlis kenduri kahwin di ruamh seorang sahabat, sementara menuggu Pan bersiap, die tinggalkan anak buah die kat aku and Shah. Baby tu around empat or lima bulan cam tu lah. kiteorang pun acan la baby tu.. Kemain seronok die ada orang layan. Pan datang kat kiteorang ngan neneknye. Mase tu mak Pan and makcik die ada kat depan kiteorang…

Pan :       Nek, ni kawan orang kat Shah Alam.
Nenek :  Kawan kelas ke?
Aku :      Kawan sebilik dulu.
Nenek : Belajar lagi dah ada anak?

Masa tu semua orang kat situ dah tergelak-gelak dah. Kelakar dengan statement nenek tu,

Pan : Nek, tu Areef la… cicit nenek, da tak kenal ke???

 Nenek pun berlalu tersenyum-senyum… Aku da macam speechless… tak tahu nak respond ape.
 Sambung balik main dengan Areef  sampai la dye mengantok, Shah tidurkan die. Senang betul nak tidurkan.




Adakah ini bermaksud seru dah sampai???





 



On the way to Majlis kenduri


footnote: Shah, ciri-ciri bapa mithali tu da Nampak dah…Aminn